Kezedben a mikrozölded? Szuper! Megmutatjuk, hogyan tárold!

A mikrozöldek nemcsak ízletes csemegék, de igen gazdag vitamin, ásványi anyag és antioxidáns források. Éppen ezért, megfelelő tárolásuk kulcsfontosságú ahhoz, hogy hosszabb ideig frissek és zamatosak maradjanak, valamint ne veszítsék el a tápértéküket. Ebben a cikkben megosztunk veled néhány tárolási tippet, hogy az egészséges étrend részeként még hosszabb ideig élvezhesd a mikronövények csodás ízvilágát, megőrizve optimális tápanyagértéküket.


A frissen levágott mikrozöldeket legjobb azonnal fogyasztani, azonban megfelelő körülményeket biztosítva, akár 7 napig is képesek megőrizni tápanyagtartalmukat és frissességüket. Az ideális tárolási körülmények biztosításához tartsd szem előtt a következőket:

Tedd a hűtőbe

A már “learatott” mikrozöldek biztonsággal hűtőszekrényben 7 napig is tárolhatók. Az alacsony hőmérséklet lassítja a romlást és segít megőrizni a növények frissességét. Legideálisabb számukra, ha 4-7 Celsius fok közötti klíma.

Stabil hőmérsékletű, magas páratartalmú közegre van szükségük. Erre alkalmas hely lehet a hűtőben a frissen tartó rekesz, ha az funkcióját jól beteljesíti és valóban magas páratartalommal rendelkezik. Ha erre nincs lehetőséged, a hűtőszekrény legfelső polcára is teheted őket, mivel az ott tárolt ételek kevésbé vannak kitéve hőmérséklet-változásnak, kisebb az esélye a szennyeződésekkel való érintkezésnek, valamint legtöbbször egy szintén magas páratartalmú zóna. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a tulajdonságok változhatnak a különböző hűtőszekrény típusok és márkák esetében. Így legjobb, ha mindig a saját hűtőszekrényed és annak tulajdonságai alapján döntesz!

Legjobb a zárható tárolóedény

Helyezd őket egy légmentesen zárható műanyag vagy üvegedénybe. Lehetőleg olyan tárolót válassz, aminek van párolgásgátlója vagy szellőzője, hogy a levegő keringhessen, ugyanakkor ne száradjanak ki a mikronövények.

Gondoskodj róla

Időről időre ellenőrizd a mikrozöldeket, és távolítsd el az esetleges romlott vagy rothadó részeket. Ezzel megakadályozhatod, hogy a romlás továbbterjedjen a növény többi részére.

Szabályozd a nedvességet

Tegyél egy papírtörlőt vagy papírtörlővel bélelt dobozt a mikrozöldek aljára. Ez segít elnyelni a felesleges nedvességet, és megakadályozza, hogy a zöldek a nedvességben ázzanak. Mindenképp érdemes bevetni ezt a praktikát, ha azt tapasztalod, hogy a mikrozöldek környezete túl nedves, mert ez penészképződéshez vagy rothadáshoz vezethet. Nedvesen sose helyezd a őket a tárolódobozba.

Megmosni csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad

Ne öblítsd le vagy mosd meg a mikrozöldeket előre, csak közvetlenül a fogyasztás előtt! A nedvesség hozzájárulhat a kiszáradáshoz és a romláshoz.

A fentiekben megosztott tippek és gyakorlatok sokat segíthetnek abban, hogy mikrozöldjeid napokkal a levágást követően is frissek és táplálóak maradjanak, így az egészséges étrended részévé teheted őket. Legyenek ezek az apró növények a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett kirobbanó frissességükkel és üde szépségükkel a kreatív konyhaművészet remekei!



A Verterránál az ellenőrzött, hidropónikus termelésnek köszönhetően minden évszakban kiváló minőséget biztosítunk számodra. Garanciát vállalunk a minőségre. Add le rendelésed online, akár a közösségi médiafelületeinken keresztül (facebook, instagram) és mi máris felvesszük veled a kapcsolatot. Akár rendeléssel, vagy mikrozöldekkel kapcsolatos kérdésed legyen, a Verterra csapata mindig szíves örömest áll a rendelkezésedre.